Vorige week dacht ik dat ik de struiken leeg had geplukt (weer dacht... want vanochtend bleek dat er nog best wat af te halen viel..) en had ik zo`n 3 kilo bessen waarvan ik er 1 weggaf en 1 afhaalde voor in de jam en 1 bewaar voor in de vla, voor het ouderwetse toetjesgevoel.
De aalbessenjam vulde ik aan met wat aardbeien die (door de droge dagen?) een beetje klein bleken. Toen kreeg ik dus aalbessen/aardbeienjam, volgens een geheel per ongeluk recept. Want de geleisuiker die ik nog in huis had bleek maar de helft ipv het hele pak en de citroenen waren ook op dus gokte ik dat uitgeperste sinaasappel ook telt voor de pectine.
Mijn per ongeluk recept pakte heerlijk uit, precies zoet/zuur genoeg en onvergelijkbaar met fabrieksjam.
Voor 3 kleine potjes:
1000 gram aalbessen
200 gram aardbeien
250 gram geleisuiker
100 gram witte basterdsuiker
Fruit schoonmaken, in een pan doen met het sap. Zodra er wat vocht uit het fruit komt de suikers erbij. Aan de kook brengen Even laten borrelen (ik gok ongeveer 6 minuten vanaf koken).
Hete jam, in hete potten (of dat echt moet weet ik niet zeker, maar voor de zekerheid) tot de rand. Pot op zijn kop en afkoelen maar.
De jam is niet superstevig, maar ook niet erg dun. Heerlijk op een geroosterde spelt boterham met roomboter.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten